Alternatieve Centrum Check

Type

Mobiele applicatie

Wat wij deden

Strategie, Development

Tech stack

Objective-C, PHP

Van gemakkelijk aan de gracht parkeren voor € 8 tot aan de rand van de stad parkeren voor een fractie.

Een belangrijk onderdeel van het beleid is het ontmoedigen om met de auto in het centrum van Amsterdam te komen. Een van de oplossingen was het instellen van P+R locaties rond de stad. Met slimme regels kunnen de gebruikers korting krijgen door te voldoen aan bepaalde validatie statussen.

De Gemeente Amsterdam probeert de automobilisten die vanuit de provincie of het buitenland naar Amsterdam reizen, buiten de stadsranden te laten parkeren en deze dan door middel van het OV of de fiets in het centrum te krijgen.

De Uitdaging

Bij aanvang van het project was het al mogelijk voor automobilisten om een korting te krijgen. Hiervoor moest de automobilist met het OV van de P+R locatie naar de stad gaan en weer terug en hierna zijn OV-kaart scannen bij de parkeerautomaat. Alhoewel dit een goed begin was, was het de wens van de Gemeente om dit ook toe te kunnen passen op de automobilist die bijvoorbeeld lopend of met de fiets van en naar het centrum zou gaan.

Onze aanpak

Na een oriënterende fase waarin werd getest met iBeacons, Geolocatie, zendmast data, en wifi-sniffing is er gekozen voor een combinatie van het gebruik van iBeacons en Geolocatie.

Voor de MVP is er een iOS app gebouwd voor de gebruiker en een kleine backoffice waarin de Gemeente kon bijhouden hoe en waarom een korting was afgegeven. Omdat in deze periode er nog geen Roaming regels voor binnen Europa waren, werd alle informatie lokaal opgeslagen op de iPhone en pas gepushed naar de server zodra de persoon weer terug was bij de P+R locatie.

Resultaat

Met de MVP kon er bewezen worden dat validatie door middel van de iBeacons in combinatie met geolocatie een voor 95% sluitend systeem was om juiste korting toe te kennen aan gebruikers van de test app.