Reis je Rijk

Type

Mobiele applicatie

Wat wij deden

Strategie, Development

Tech stack

Objective-C, PHP

Hoe spreid je drukte tijdens de spits op de Maaslijn?

Door het belonen van studenten voor het reizen buiten de spits kun je makkelijker de spitsdrukte spreiden

De meeste studenten reizen vaak op dezelfde momenten, hierdoor wordt er vaak niet nagedacht over alternatieve momenten om de trein te pakken. In sommige gevallen kan een half uurtje eerder of later al een groot verschil kan maken voor de spreiding van drukte in treinen.

De Uitdaging

De combinatie van studenten en werkforensen tijdens de ochtendspits leidt tot treinen die tot de nok vol gevuld worden. Om te zorgen dat treinreizigers comfortabeler met de trein kunnen reizen moest er meer spreiding zijn van wie wanneer in de trein reist. Hoe laat je grote groepen studenten buiten de spits reizen?

Onze aanpak

Als MVP zijn er op alle 13 stations langs de Maaslijn en in de treinen die via de Maaslijn rijden hebben we iBeacons geplaatst. Een iBeacon is een apparaatje dat een Bluetooth signaal uitzend. De Reis je Rijk app kan communiceren met deze apparaatjes, waardoor we konden zien wie buiten de spits reisde, en hen hiervoor credits konden toekennen. Deelnemers konden de credits sparen en inwisselen voor o.a. Bol.com- en H&M giftcards en een Netflix- of Spotify abonnement.

Resultaat

In totaal hebben 200 studenten meegedaan aan de MVP. Daarvan hebben er 90 studenten de app gebruikt, van deze 90 hebben 40 studenten de app bijna dagelijks gebruikt. De deelnemers hebben in deze periode ongeveer 2300 ritten geregistreerd, waarvan er een kleine 1400 buiten de spits plaatsvonden.

In een survey die achteraf onder de deelnemers is gehouden zegt 2/3 van de deelnemers dat de Reis je Rijk app eraan bijdraagt dat ze bewuster zijn gaan reizen. Geen slecht resultaat! 75% van de ondervraagden geeft aan meerdere keren bewust op een ander tijdstip te zijn gaan reizen om credits te verdienen.